Eni S.p.A.  je talijanska multinacionalna naftna i plinska tvrtka sa sjedištem u Rimu. Smatra se jednom od sedam “superglavnih” naftnih kompanija u svijetu, posluje u 66 zemalja s tržišnom kapitalizacijom od 36,08 milijardi američkih dolara, od 31. prosinca 2020. Talijanska vlada posjeduje 30,33% zlatnog udjela u tvrtki, 4,37% u državnoj riznici i 25,96% kroz Cassa Depositi e Prestiti. Tvrtka je sastavni dio indeksa burze Euro Stoxx 50.

Naziv “ENI” u početku je bio akronim od “Ente Nazionale Idrocarburi” (Nacionalni odbor za ugljikovodike). Međutim, tijekom godina nakon osnutka, djelovao je na mnogim poljima uključujući ugovaranje, nuklearnu energiju, energiju, rudarstvo, kemikalije i plastiku, strojeve za rafiniranje/vađenje i distribuciju, ugostiteljsku industriju, pa čak i tekstilnu industriju i vijesti.

U 2020. Eni je zauzeo 113. mjesto na listi Fortune Global 500 prema prihodima i 24. u energetskom sektoru. U Forbes Global 2000, Eni je bio rangiran kao 468. najveća javna tvrtka na svijetu.
Vrijednosti koje nadahnjuju našu novu misiju odražavaju se u našem poslovnom modelu, koji se sam temelji na tri stupa dugoročne neutralnosti ugljika, operativne izvrsnosti i stvaranju saveza za lokalni razvoj.